МАРИЦА   Пътеводител, който ще помага на журналистите и специалистите

...
МАРИЦА   Пътеводител, който ще помага на журналистите и специалистите
Коментари Харесай

Пътеводител за по-етично отразяване на деца в медиите

МАРИЦА

 

Пътеводител, който ще оказва помощ на публицистите и експертите по връзки с обществеността в работата им с деца, бе показан на интернационалната конференция “Децата и медиите. Мисия: Етично отразяване ”. Събитието бе проведено от Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) и Асоциацията на европейските публицисти - България.

 

Двете организации оповестиха началото на дълготрайно съдействие, целящо по-пълноценно, етично и включващо наличие на децата в общественото пространство.

 

Пътеводителят е наличен онлайн на български и на британски език и може да се употребява изцяло гратис. В основаването му се включиха опитни представители на медиите и специалисти, които обобщиха правилата и въпросите, значими за другите обстановки, при които деца попадат в медиите. На страниците на Пътеводителя има информация и за законодателната рамка в България, интернационалните стандарти и голям брой практични препоръки (психологически, юридически, механически, бизнес) за отстояване най-хубавия интерес на детето, от една страна, и повишение качеството на журналистическата продукция, от друга.

 

На базата на Пътеводителя са създадени и серия образования, които ще стартират още през месец май и ще обзет публицисти, фоторепортери и оператори, експерти по връзки с обществеността, студенти. С всички тях ще се постави основата на едно стабилно развиване на уважаваща, приобщаваща и етична медийна среда за всички деца в България - в това число за най-уязвимите: децата жертви на принуждение, децата с увреждания, децата в спор със закона, децата в обществени услуги, децата бежанци или децата от малцинствен генезис.

 

Кони Фоси показа документалния филм “Деца в пандиза ”, който дружно с последвалата медийна акция е довел до промяна в детското правораздаване в Съединени американски щати. Фоси уточни, че екипът е осъзнал, че може освен да отразява проблемите, а да работи за действителното им решение. В резултат на публичната акция на телевизия Фюжън, през 2015 година президентът Барак Обама не разрешава потреблението на изолатори за затваряне на деца във федералните затвори.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР